Semalam Umi masak menu seperti di atas.
Tambah pulak pucuk ubi rebus dan sambal power MIL.
Cuma x snap gambar sebab dah lapor sgt. Next time Umi akan sertakan gambarnya skali ek.
Daging Salai Masak Lemak Cili Api (Utk 2 orang)
Bahan-bahan:
Daging Pinang (Utk daging salai pulak, umi rebus daging dan bakar, kemudian baru dipotong)
Santan
1 batang Serai diketuk
1 helai Daun kunyit (dikoyakkan)
1 keping Asam keping/Gelugor
Sedikit kunyit hidup*
Sedikit halia*
20 biji cili padi*
Garam
Sedikit Air
bahan-bahan bertanda (*) ditumbuk sampai lumat.
Cara-cara:
Masukkan santan, daging salai dan bahan tumbuk ke dalam periuk. Kemudian dimasukkan pula serai yang telah diketuk dan daun kunyit. Sekiranya terlalu lemak, tambah sedikit air dan garam secukup rasa. Tunggu sehingga mendidih dan boleh dihidangkan bersama nasi panas.
Sambal Power MIL dgn Pucuk Ubi Rebus
Bahan-bahan:
Pucuk ubi direbus
20 biji cili padi*
3 bawang merah*
Belacan*
Garam
Gula
Air asam jawa
Cara-cara membuatnya:
Bahan-bahan bertanda (*) ditumbuk
Masukkan belacan, garam dan gula
Last sekali masukkan air asam dan digaul rata.
Taadaaa....dah boleh makan.... 2 kali MyH tambah nasi you...
Tambah pulak pucuk ubi rebus dan sambal power MIL.
Cuma x snap gambar sebab dah lapor sgt. Next time Umi akan sertakan gambarnya skali ek.
Daging Salai Masak Lemak Cili Api (Utk 2 orang)
Bahan-bahan:
Daging Pinang (Utk daging salai pulak, umi rebus daging dan bakar, kemudian baru dipotong)
Santan
1 batang Serai diketuk
1 helai Daun kunyit (dikoyakkan)
1 keping Asam keping/Gelugor
Sedikit kunyit hidup*
Sedikit halia*
20 biji cili padi*
Garam
Sedikit Air
bahan-bahan bertanda (*) ditumbuk sampai lumat.
Cara-cara:
Masukkan santan, daging salai dan bahan tumbuk ke dalam periuk. Kemudian dimasukkan pula serai yang telah diketuk dan daun kunyit. Sekiranya terlalu lemak, tambah sedikit air dan garam secukup rasa. Tunggu sehingga mendidih dan boleh dihidangkan bersama nasi panas.
Sambal Power MIL dgn Pucuk Ubi Rebus
Bahan-bahan:
Pucuk ubi direbus
20 biji cili padi*
3 bawang merah*
Belacan*
Garam
Gula
Air asam jawa
Cara-cara membuatnya:
Bahan-bahan bertanda (*) ditumbuk
Masukkan belacan, garam dan gula
Last sekali masukkan air asam dan digaul rata.
Taadaaa....dah boleh makan.... 2 kali MyH tambah nasi you...
2 comments:
woo.. dah tukar rumah batu blok baru..
hehehe...saja tukar angin...
Post a Comment