Menu dari negara Spain, satu hidangan lengkap yang penuh dengan sayuran dan makanan laut, Ada orang guna frying pan, ada yang cakap paella pan, saya lagi senang, guna periuk nasi.
Aromanya wangi dan sedap dimakan panas-panas, kombinasi warna pun cantik. : )
Resepi yang saya guna ni agak simple sebab saya gunakan apa yang ada dalam peti sejuk kat rumah .
Bahan-bahannya:
800 gm Beras Valencia/Beras brasmasthi - tapi saya guna beras biasa je.
1/4 bawang besar
2 biji bawang putih
4 sudu besar Olive Oil
beberapa ekor udang dan sotong
1 biji lada benggali (hijau dan merah)
1 tangkai daun sup
2 biji lemon dihiris - saya tak guna pun
1 T saffron - saya guna pewarna kuning telur je
Segenggam udang dan sotong
Cara - cara
Didihkan 3-4 liters air bergaram dalam satu periuk besar.
Masukkan sotong dan udang lalu didihkan selama 10 minit lagi.
Tapiskan udang dan sotong dan angkat keluar.
Masukkan saffron ke dalam stok rebusan sotong dan udang tadi dan kacau sehingga warnanya menjadi kuning pekat. - tapi saya gunakan pewarna kuning telur.
Hiris lada dan bawang dan tumis di dalam 'paella pan' atau periuk leper yang besar jika tiada, menggunakan minyak zaitun. Taburkan sedikit garam. - saya gunakan periuk nasi.
Setelah garing, kuatkan api kemudian masukkan air stok rebusan, sesudu demi sesudu hingga mencecah 1/2 dari ketinggian ' paella pan'. - sukat seperti masak nasi.
Masukkan beras, sedikit demi sedikit seperti 'memberi makan ayam'.
Beras hendaklah dilitupi cukup-cukup dengan air.
Masukkan makanan laut yang telah direbus tadi, dan simpan 6 kepah atau lala untuk hiasan akhir.
Kuatkan api menjadi sederhana kuat dan jaga supaya tidak hangit. Nasi tidak boleh terlalu kering ataupun terlalu lembik.Kadar air bergantung kepada jenis beras yang digunakan.
Teruskan menjaga nasi sehingga masak lebih kurang 20 minit.
Apabila nasi telah masak, letakkan udang dan sotong tadi dalam bentuk bulatan di atas hidangan berselang seli dengan lemon.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Dan ini hasilnya
*
*
*
*
*
*
*
Bahan-bahannya:
800 gm Beras Valencia/Beras brasmasthi - tapi saya guna beras biasa je.
1/4 bawang besar
2 biji bawang putih
4 sudu besar Olive Oil
beberapa ekor udang dan sotong
1 biji lada benggali (hijau dan merah)
1 tangkai daun sup
2 biji lemon dihiris - saya tak guna pun
1 T saffron - saya guna pewarna kuning telur je
Segenggam udang dan sotong
Didihkan 3-4 liters air bergaram dalam satu periuk besar.
Masukkan sotong dan udang lalu didihkan selama 10 minit lagi.
Tapiskan udang dan sotong dan angkat keluar.
Masukkan saffron ke dalam stok rebusan sotong dan udang tadi dan kacau sehingga warnanya menjadi kuning pekat. - tapi saya gunakan pewarna kuning telur.
Hiris lada dan bawang dan tumis di dalam 'paella pan' atau periuk leper yang besar jika tiada, menggunakan minyak zaitun. Taburkan sedikit garam. - saya gunakan periuk nasi.
Setelah garing, kuatkan api kemudian masukkan air stok rebusan, sesudu demi sesudu hingga mencecah 1/2 dari ketinggian ' paella pan'. - sukat seperti masak nasi.
Masukkan beras, sedikit demi sedikit seperti 'memberi makan ayam'.
Beras hendaklah dilitupi cukup-cukup dengan air.
Masukkan makanan laut yang telah direbus tadi, dan simpan 6 kepah atau lala untuk hiasan akhir.
Kuatkan api menjadi sederhana kuat dan jaga supaya tidak hangit. Nasi tidak boleh terlalu kering ataupun terlalu lembik.Kadar air bergantung kepada jenis beras yang digunakan.
Teruskan menjaga nasi sehingga masak lebih kurang 20 minit.
Apabila nasi telah masak, letakkan udang dan sotong tadi dalam bentuk bulatan di atas hidangan berselang seli dengan lemon.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Dan ini hasilnya
*
*
*
*
*
*
*
Di makan bersama
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
1 comment:
terliuh dah nie addduuuuuiii hehe
Post a Comment