Tuesday, December 31, 2013

|wordless Wednesday v.9|



Tahun baru, wallpaper baru, azam baru. 

Sunday, December 29, 2013

|Post pepagi buta|

Terasa macam nak menangis sepuas-puasnya.
Beban kat hati ni macam-macam hal.
Kejap isu A, kejap isu B, bersilih ganti.

Mr. Z suh bersabar.
Memang dah sabar lah ni.
Tapi perasaan tu semestinya akan ada.

Pukul 3.00 pagi pun masih tak dapat nak lelapkan mata.
Ambil wuduk, solat. Puas hati ngadu padaNya.

Semoga akan ada jalan untuk aku.

Sunday, November 10, 2013

Semanis Kurma TV9 2013 E11 - Bibik Oh Bibik

http://www.youtube.com/v/NmENLgZ_mZ4?version=3&autohide=1&showinfo=1&autohide=1&feature=share&autoplay=1&attribution_tag=BFQecShWb0egvRCjgLuUxQ

Buat rujukan dan panduan bagi mereka yang ada "Bibik" lagi-lagi kepada diri saya dan keluarga.

Wednesday, September 4, 2013

|macam ketinggalan kereta api|

Surely saya ni ketinggalan bila sampai bab mengupdate blog.
Sibuk satu hal, tension pun satu hal.
Ntah bila nak nak setel semua nyer.
Kerja tak mungkin lah makin berkurang, kecuali berhenti je.
Kalau cakap banyak kang, lain halnyer pulak.

Nak gak spend masa dengan famili, kengkawan, study, bercuti.
Nanti-nantilah update yer.

Besok ke tengah hari ni ke...
Janji update, betul tak?

Sunday, July 28, 2013

|reformat|



Selepas beberapa hari rosak xleh Switch On, akhirnyer pergi ke kedai hand phone repair aper yang patut.  Cina kedai suh format balik. Upah RM30. Ok la.  Dari langsung xleh nak gunakan.

Cina tu tnya baru beli ker? Eh tidaklah. Beli masa memula dulu. Kenapa? Cina tu ckp hp ni masih ok lg. xpecah sana sini. Tak bercalar. Owner hp ni of course happy. Muka hasben owner ni lg happy. Hahaha. Xdpt nak bodek hp baru. Huhuhuhu  


Hari  tu pergi AEON Big kat area umah.
Nampak pulak lampu raya.
Teringat si hero nak lampu raya.
Tadi ayah dier pasang.
Bukan main excited bebudak ni.
Ini kali pertama  kitorang ada lampu raya.
Selepas 7 tahun berkahwin. ;-p 

Tuesday, July 23, 2013

|time flies|

I don't have enough time
to do my office works
to do my house works 
even dah ada bibik pun rasanya nak kemas the whole house macam aper tah

hadooi....

and the worst part is
I don't have time to do my blog

waaaaaaa...rasa nak menangis...

sejak continued studies memang tak cukup masa memanjang...

like my husband's said

yang ni semuanya DUGAAN

and of course you need TIME MANAGEMENT DEAR....

huh!

Sunday, July 14, 2013

|abang Harris demam|





Buah hati umi ni demam. Cuma dapat puasa 1 hari je.
Cepat sembuh ye sayang! 

Tuesday, July 2, 2013

Tuesday, June 25, 2013

|Are u ready?|

Ceh..
tajuk macam nak announce pregnant je...or get bonus letter...or else

ni sebenarnya nak ingatkan diri ini yang tak reti-reti bukak buku...
sumanyer suka last minutes...

1 paper dah lepas which is BEL "Report Writing". Alhamdulillah lepas dah....
Sumanyer pun last minutes. Nasib baik presentation dan report lecturer terima....

Minggu ni nak siapkan assignment mana yang patut disiapkan....
STRESS giler...

Nak ready baca buku lagi nak jawab soalan exam...
Tengok kekawan yang pandai-pandai belaka ni buatkan hati seriau satu macam....

Ye lah dah ke 3 series... Otak ni kena servis baguih punya...besi karat kan....hahahahah
Time tido dah set alarm bangun awal pun tak sedar-sedar diri.... Tido mati....
Kalo terus tido kan yassin bacaannya....

MALAS sangat....
nak tulis blog pun malas....


Please wake up lah Nida...buat terbaek!!
Doa dan usaha...in sya ALLAH boleh (so klise.....)

Sunday, June 23, 2013

|sorry|

Dear B,
I mintak maaf sbb selalu tak jumpa u..
Xjumpa u utk luahkan perasaan...sbb i rasa terlalu stress sgt utk i luahkan sesuatu...lg2 yg aura negatif kan? U mesti lah nk dgr ceciter best2 pulak kan...i rasa x fair la asyik u jd tempat lepas i kn...
Tgk la...start besok ke...lusa ke...i start berhangin or ok jer...i will start jumpa u balik... ;-)

Miss u B....

Mode: sangat gediks!! Dah sambung wt kerja...

Tuesday, June 18, 2013

|Genting Lagi??|


Ada satu hari tu, kitorang suddenly nak pergi naik Genting.
Tapi just three of us.
Adik tak ikut. 
Dia nak ikut nenek.

Kitorang stay kat Awana as usual.
Pepagi tu naik ikut cable car.


 Anak bujang I dah pamdai amik gambar.
Sweet!!






Turun dari Genting, teringin nak makan kat Cozy's
Yum...yum




|1st Community Service in 2013|

1 June 2013 aritu, my team for subjek MGT adakan satu Community Services + Seminar.
Bertempat kat Kg. Orang Asli Serendah.

Kitorang buat plan, which took about 3 months untuk arrange what ever needed.

Before buat decision, our team leader buat presentation pasal orang asli, selain beberapa event lain yang perlukan sokongan ahli yang lain.

Lepas tu, group leader pulak buat meeting. Bincang apa yang patut each group buat and contribute.

So far, suma plan berjalan dengan lancar.

Memang excited.
Pukul 7.00 pagi dah bertolak dari rumah.

Sampai sana pun still sejuk. Dan paling terkejut budak-budak kat sana pepagi lagi dah muncul.

Actually event pun mula lambat.
Sememangnya suma team pun dah berusaha tapi kita hanya merancang.

Yang penting kitorang dapat handle.
Suma tolong antara satu sama lain.


Banner CS kitorang.

Sebelum mula, leader briefing dulu.

 
 Ramai budak-budak dan parents.
Ada seminar sekali.

 En Zuraidy bagi talk.

Sementara parents dengar talk, kitorang bg contest kat bebudak.
Ni handle by Niza

Time makan.
Nasib baik ada alas (by Zura)
Kalo tak, duk atas rumput

My team (actually ada gak geng team lain yang 'sesat')
Hihihihi

With Nurul, Zek and Azhari
Yang baju merah tu 'penyeri'





My classmate a.k.a team for CS and Seminar

Memang best dengan diorang.

Hopefully, kalo ada CS akan datang, dapat geng yang macam ni gak.




















Thursday, June 13, 2013

|workshop and cs report|

In dilemma as i need to arrange workshop and in the same time need to prepare the CS report...adooiii...

Headache....

Thursday, May 23, 2013

|Ke MO lagi|

 This two little boys dah excited as their mother promised to bring them to hotel.
Si abang nak tido kat hotel yang ada lambang "KIPAS".

 Sampai kat hotel.
Habis licin semua buah-buah ni as Hadief memang suka buah.

 Pemandangan dari bilik kitorang.


 Malam we decided having our dinner kat KLCC.
Malam tu pulak air pancut yang colourful.
Maka, Umi dan Ayah jenuh mengajak pergi makan.


 Sempat ke sini.
Bukan bershopping.
Just take picture je.
(but someday we will shopping here kan bang? Tambah your collection ;-p)
Tu pun tengok lah memasing buat perangai.

 Most of the restaurant full house.
So we decided dinner kat Little Penang Kafe.
Tu pun kitorang yang terakhir.






 Next day,
breakfast kat Mosaic, MO.
Memang best.
Si Harris memang berulang makan.

Finally, sebelum check out kitorang bergambar dulu.
Si Hadief tak nak bergambar sebab dia nak duk lagi dalam Mosaic tu.
Makan pun tidak. Seronok tengok orang kat situ melayan dia agaknya.

Tuesday, May 21, 2013

Sunday, May 12, 2013

|makan mlm...kekonon hari ibu|

Mr Z bwk mkn kat pizza hut je.
Memandangkan bini mithalinya nak spagetti (omputih konon).
Not much to celebrate sbb bininyer baru habis kelas dan tgh bulan (gaji tinggal ciput je)....
Sayang abang ketat2...

Lupa nak wish (even ada kawan i tu post something kat i yg mother's day tu haram...btw, nak bgtau my fren tu...hari2 i celebrate mother's day...

Selamat hari ibu buat mak..mak mertua dan mak2 seluruh dunia...

Saturday, May 11, 2013

|live - ampang jaya|

Alfatihah to my atuk teh..
Just received phone call from my uncle...
Skrg tgh baca yassin..

Thursday, May 9, 2013

|50 RANGSANGAN MUDAH MENJADIKAN ANAK BIJAK|


Pakar perkembangan bayi percaya bahawa tahun-tahun pertama kehidupan bayi merupakan tempoh utama pembelajaran berlaku. Anda tidak perlu muzik-muzik klasik, pita-pita belajar bahasa atau kad imbas untuk merangsang otak bayi atau kanak-kanak. Alat pembelajaran terbaik baginya ialah ANDA. Bercakap, menyanyi dan ketawa bersama-sama. .. jenis-jenis interaksi-interaksi harian begini adalah lebih penting. Namun, kadangkala memang sukar untuk memikirkan cara-cara baru untuk merangsang anak kecil anda (terutama sekali apabila anda tidak tidur malam meredakan tangisannya) . 50 aktiviti menarik (dan berdasarkan sains) yg disyorkan ini pasti membuahkan hasil.

1-BERTENTANG MATA

Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya. Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. Setiap kali dia merenung anda, dia sedang membina memorinya.

2-BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA

Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya, cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. Lama-kelamaan, dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi.

3-JIKA BOLEH, SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN

Lakukan selama mana yang anda boleh. Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah, kanak-kanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQnya. Tambahan pula, dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi, bercakap atau membelai rambutnya..

4-JELIRKAN LIDAH

Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah - ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia.

5-HASILKAN BUKU BINATANG

Sekali lagi anda melawat zoo, ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk dialbumkan. Kemudian, 'bacalah' buku itu bersama-sama sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan.

6-GELETEKLAH BAYI ANDA

Geletek keseluruhan tubuhnya. Ketawa, merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi. Permainan seperti 'cak cekur' dan 'labah-labah panjat perigi' dapat mengajar anak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku.

7-TUNJUKKAN PERBEZAAN

Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. Gambar-gambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada). Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dan pembacaan apabila dia besar kelak.

8-BERKONGSI PANDANGAN

Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. "Tengok anak kucing tu." atau "Besarkan pokok ni!" atau "Dengar tak bunyi bomba tu?" - untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata.

9-NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA

Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri ("mari kita tukar lampin, tukar lampin, tukar lampin....") . Mainkan lagu Beethoven atau Beatles... Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik, ada kaitan dengan pembelajaran matematik.

10-GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA

Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin.

11-SENTUH DAN RASA

Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza; sutera, kain tuala, kain kapas dan linen. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi, kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya.

12-PERGI MEMBELI-BELAH
Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi, lawatlah pasaraya. Wajah-wajah, bunyi-bunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi.

13-BERI KATA KUNCI

Jika anda berkata, "Mak nak buka lampu ni," sebelum menekan suis, anda sedang mengajar sebab dan akibat.

14-BERI KEJUTAN

Kadangkala, gembirakan bayi dengan meniup muka, tangan atau perutnya perlahan-lahan. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya.

15-SEDIAKAN BANYAK TISU

Jika bayi anda suka main tisu, biarkan sahaja. Dengan hanya beberapa sen, anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok. Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari.

16-BACA BUKU

Berulangkali. Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan. Ia dipercayai membantunya belajar bahasa.

17-MAIN CAK-CAK

Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali.

18-JANGAN LUPA REHAT

Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda - tanpa muzik, tanpa cahaya terang, tanpa mainan. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda.

19-MAIN DENGAN WARNA

Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. Kemudian, suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya.

20-BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA

Apabila anak sudah boleh makan, hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza - termasuklah kacang pea dimasak, bijirin, pasta atau cebisan daging dikisar. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya.

21-ANGKATKAN SAHAJA

Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi, angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. Dia sebenarnya sedang belajar dan menguji hukum graviti. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis, letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri.

22-BIAR DIA MEMBEBEL

Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat.

23-LATIHAN MENEKA

Gunakan beberapa cawan plastic dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya.

24-BINA LALUAN HALANGAN

Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa, bantal, kotak atau permainan di atas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayi

bgaimana hendak merangkak di bawah, di atas atau di sekeliling halangan tersebut.

25-IKUT RENTAKNYA

Semakin anak anda membesar, dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh, merangkak secara terbalik atau ketawa.

26-BUAT MUKA LAWAK

Kembungkan pipi dan suruh anak sentuh hidung anda. Bila dia sentuh sahaja, poof! Tiupkan ke mukanya. Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka.

27-RASA SEKELILING ANDA

Berjalan-jalanlah di sekitar rumah dengan mendukung bayi. Letakkan tangannya pada tingkap, kain, daun dan objek-objek selamat yang lain sambil me'label' barangan tersebut.

28-CERITAKAN KISAH DONGENG

Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok.

29-BAYANGAN WAJAH

Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain, tetapi dia akan menyukainya bila bayi "yang lagi satu" senyum dan melambai padanya.

30-(KADANGKALA) BIARKAN DIA JADI BOS

Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan, contohnya. Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira - dan boleh berlatih menghafal nama warna.

31-GOYANGKAN BADAN

Ajar anak untuk menari twist dan menjerit, mengepak seperti ayam atau berpusing seperti ballerina.

32-JADILAH TAMAN PERMAINAN

Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda. Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya.

33-KIRA SEMUANYA

Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan. Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda. Atau jari jemari tangan dan kakinya. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda.

34-GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA

Tunjukkan segala gambar dengan terperinci, dan tanya anak anda segala jenis soalan daripada soalan abstrak ("adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya?") sehinggalah ke soalan konkrit ("Pernah tak adik nampak kucing putih?")

35-TUTUP TV

Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan dengan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV, walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya.

36-TUKAR PEMANDANGAN

Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yan lain. Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan.

3 7-MAIN PERMAINAN MEMORI WAJAH KELUARGA

Ambil gambar wajah-wajah ahli keluarga yang penting dalam kehidupan bayi anda, buat dua salinan bagi setiap satu gambar - dan anda sudahpun ada satu set kad suai padan. Susunkan ia menghadap ke atas di atas lantai, dan bantu anak anda mencari dua kad yang serupa. Semakin bayi anda membesar, anda boleh mengubah cara bermain dengan menyusunnya menghadap ke bawah (menelangkupkannya) .

38-RAKAM VIDEO UNTUKNYA

Tonton video bayi anda mandi buat kali pertama, belajar merangkak, main dengan nenek dan datuk bersama-sama dengannya. Ceritakan kisah video itu untuk mengasah kemahiran berbahas dan memorinya.

39-MAIN HUJAN

Lompat ke dalam lopak air yang besar. Duduk di atas rumput basah bersamanya. Walaupun kotor, ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering.

40-MENANGKAP SERANGGA

Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird, cengkerik, rama-rama) di dalam majalah atau buku, kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya.

41-BERGURAU- SENDA

Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakan "Ini Ibu." Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan 'gurauan' anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya.

42-MAIN DENGAN PAKAIAN


Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. Cari kembali topi-topi, skarf atau sarung tangan lama. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda.

43-AJAR TENTANG ISIPADU

Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz, dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. Kadangkala, dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil.

44-HASILKAN ALBUM KELUARGA

Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat, selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda.. Sewaktu neneknya menelefon, tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon.

45-SURUH ANAK MEMBUAT KERJA

Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain.

46-PERGI KE PERPUSTAKAAN

Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka. Selain itu, barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan.

47-CONTOHI CARA SESAME STREET

Khaskan satu minggu untuk satu abjad.. Contohnya, baca buku yang bermula dari A, makan makanan A, potong snek mengikut bentuk A, dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur.

48-MAIN BERULANG-ULANG

Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu.

49-MAIN "TIRU-MENIRU"

Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. Berhenti sekali-sekala untuk bermain permainan lain.

50-BERCAKAP TENTANG PERASAAN

Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. Apa yang membuatnya marah atau bangga? Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi. Aktiviti ini harus dikekalkan sehinggalah dia masuk Universiti nanti.

 
 Saya dapat email ini drpd seorg kawan dan ingin berkongsi dgn semua. Saya teruja nak cuba tip #39… tapi kena tunggu anak-anak ni besar sikitlah. Kalau nak cuba sekarang, takut pulak orang kata "buang tebiat ke ape ke, dok bagi anak main hujan!". Teringat masa kecik-kecik dulu main hujan dengan adik-adik kat rumah lama… Hemmm… heaven!


Selamat mencuba!

Sunday, May 5, 2013

|Rasaku selepas Pilihanraya|

Terimalah seadanya.

Kita sendiri dah maklum.
Solat dan berdoa.
Hanya tawakal pada ketentuanNya.
Redha pada ketetapanNya.

Teruskan kehidupan.
Tetapkan iman.
Teguhkan perpaduan.

Orang lain gembira tengok persengketaan kita.
Sedangkan realiti kita akan kuat lagi daripada mereka.
Mereka takut bila kita bersatu.

Seharusnya begitu.
Semuanya untuk anak-anak dan masa depan kita.
Jadikan agama pegangan.
Sepatutnya bersatu walaupun berlainan pemikiran politik.

Sudah-sudah menunding jari.
Yang pasti ada hikmahnya.

Insyallah. Dengan keberkatan daripadaNya.
Apa yang berlaku, tentunya ada sesuatu.

Thursday, May 2, 2013

::Topik lepas 6 tahun kahwin::

Masa dalam kereta
otw balik dari Johor.
Ikut PLUS Highway.

Me: Sapa yg duduk kat Machap ni ek? I thought I do have friend yang duk sini lah bang.
Mr Z: Really? Sapa?
Me: Hem... tak sure...jap. tengah teran my brain pikir sapa.

Lepas10 minit.

Me: Oooh. I remember. (sambil tersengih-sengih). My ex-bf lah bang. Before coupled with yang dari pantai timur tu.
Mr Z: Teringat ke?
Me: Tak delah teringat. Buat ape nak ingat pun. He leave me first.
Mr Z: Oooh...he dump you. Frust menonggeng tak?
Me: No lah. Actually, better kot. If not, I dah kahwin with "mat rempit" hihihihi
Mr Z: Dier ada tak cakap, kiter kawan je lah. 
Me: Ada. But no point. Lepas dah clash. Ada pulak hati cakap macam tu. Rasa kelakar. Dah bercinta (lebih kurang setahun) then baru cakap, kiter ni tak sesuai bercouple. Kiter kawan je lah. Macam tu baik tak payah bercinta kan?
Mr Z: Yup. Abang pun tak boleh terima orang cakap macam tu. Tapi sekarang macam mana? Nak accept dier sebagai kawan?
Me: Entahlah bang. Tengoklah keadaan. Abang macam mana?
Mr Z: Entah lah. Sampai sekarang pun kwn-kwn abg yg berkwn dgn my ex pun mcm menyebelahi dier. Seperti abang yg salah. Takpe lah.
Me: Sayang faham. Tapi sayang tak faham why dier pos semua tu, sampai buat mak abang nangis.
Dier tak rasa bersalah ke? Even my-ex tu, makcik dier called me dan mintak maaf.
Mr Z: Entah lah.
Me: Takpelah. Abang dapat kahwin dengan sayang kan?
Wink wink.
I love you lah abang.
Mr Z: Yup.

Kitorang gelak-gelak.
Dan topik tu berlalu macam tu sahaja.

Cuba kalau dibincangkan lepas kahwin 6 tahun yang lepas. I merajuk. Dia pun merajuk.
Sekarang ni we all gelak-gelakkan masa lampau kitorang.

Monday, April 22, 2013

|my birthday|

Actually my birthday dah passed.tp br dicelebrate...;-)
Dapat tupperware one touch...
Thanks guy!!

Friday, April 19, 2013

|makan kat tarbush restaurant|

Assalamualaikum...
Ni baru je lps hadiri bengkel...
Nanti ceciter...

Lunch kt sini...
Cikgu belanja
thank you cikgu...

Tuesday, April 16, 2013

Monday, April 15, 2013

|Dari Jepun|

Masuk office je dah ada atas meja. Dari bos kecik :-P

Tq...

Thursday, March 28, 2013

|First Entri di bulan March|

Agak lama tak buat entri kat blog ni.

Actually mmg ada byk nak story.

Later lah ek.

Tak pun malam karang saya buat satu entri.

Buat tatapan semua (ada ke yang baca blog ah kak ni)

In Sya Allah.

Friday, March 15, 2013

|Iklan jap|


Saya adalah Tupperware consultant ;-p

Nak beli, nak jadi ahli?
Boleh hubungi saya
0172066286

http://tupperwarewithlove.blogspot.com

Tuesday, March 12, 2013

|Me & My Other Half|


Friday, March 1, 2013

|Bercuti di Port Dickson, 2013 Part 2|

 Pepagi si Harris dah bangun.
Kekonon nak mandi pool.

En. Z ajak ke pantai.
Berjogging.
Memang best.

Sihat dan kurus. ;-p


 Ada pulak buaian kat sini.
Apa-apa hal, posing dulu.

 Lepas tu baru sarapan.

Lepas sarapan,
abah ajak pergi jet ski.
Rasanya Icham, Hakim, Effa dan abah je yang pergi.
Kitorang tak.
Jadi "jaga" kat pool.

 Petang tu, mak ajak ke pantai.
So, me drive lah ke pantai.

First time bebudak ni main pasir.


 Yang paling demanding.
Nampak pulak pelampung.
Terus merengek nak pelampung.

Tapi lepas dapat pelampung, terus sambung main pasir.

Yang beria main air laut, si abang.
Macam-macam aksi "baywatch".
Dari sini sampai ke sana mandinya.

En.Z jadi Life Guard.

Ingat kan bebudak ni first time main pasir.

*
*
*
*
*
*
*
*

 Apa-apa hal pun.
I LOVE U.
Hehehehe.


Part 3 (Akhir) akan menyusul.

|wordless Wednesday v.9|

Tuesday, December 31, 2013



Tahun baru, wallpaper baru, azam baru. 

|Post pepagi buta|

Sunday, December 29, 2013

Terasa macam nak menangis sepuas-puasnya.
Beban kat hati ni macam-macam hal.
Kejap isu A, kejap isu B, bersilih ganti.

Mr. Z suh bersabar.
Memang dah sabar lah ni.
Tapi perasaan tu semestinya akan ada.

Pukul 3.00 pagi pun masih tak dapat nak lelapkan mata.
Ambil wuduk, solat. Puas hati ngadu padaNya.

Semoga akan ada jalan untuk aku.

Semanis Kurma TV9 2013 E11 - Bibik Oh Bibik

Sunday, November 10, 2013

http://www.youtube.com/v/NmENLgZ_mZ4?version=3&autohide=1&showinfo=1&autohide=1&feature=share&autoplay=1&attribution_tag=BFQecShWb0egvRCjgLuUxQ

Buat rujukan dan panduan bagi mereka yang ada "Bibik" lagi-lagi kepada diri saya dan keluarga.

|macam ketinggalan kereta api|

Wednesday, September 4, 2013

Surely saya ni ketinggalan bila sampai bab mengupdate blog.
Sibuk satu hal, tension pun satu hal.
Ntah bila nak nak setel semua nyer.
Kerja tak mungkin lah makin berkurang, kecuali berhenti je.
Kalau cakap banyak kang, lain halnyer pulak.

Nak gak spend masa dengan famili, kengkawan, study, bercuti.
Nanti-nantilah update yer.

Besok ke tengah hari ni ke...
Janji update, betul tak?

|reformat|

Sunday, July 28, 2013



Selepas beberapa hari rosak xleh Switch On, akhirnyer pergi ke kedai hand phone repair aper yang patut.  Cina kedai suh format balik. Upah RM30. Ok la.  Dari langsung xleh nak gunakan.

Cina tu tnya baru beli ker? Eh tidaklah. Beli masa memula dulu. Kenapa? Cina tu ckp hp ni masih ok lg. xpecah sana sini. Tak bercalar. Owner hp ni of course happy. Muka hasben owner ni lg happy. Hahaha. Xdpt nak bodek hp baru. Huhuhuhu  



Hari  tu pergi AEON Big kat area umah.
Nampak pulak lampu raya.
Teringat si hero nak lampu raya.
Tadi ayah dier pasang.
Bukan main excited bebudak ni.
Ini kali pertama  kitorang ada lampu raya.
Selepas 7 tahun berkahwin. ;-p 

|time flies|

Tuesday, July 23, 2013

I don't have enough time
to do my office works
to do my house works 
even dah ada bibik pun rasanya nak kemas the whole house macam aper tah

hadooi....

and the worst part is
I don't have time to do my blog

waaaaaaa...rasa nak menangis...

sejak continued studies memang tak cukup masa memanjang...

like my husband's said

yang ni semuanya DUGAAN

and of course you need TIME MANAGEMENT DEAR....

huh!

|abang Harris demam|

Sunday, July 14, 2013





Buah hati umi ni demam. Cuma dapat puasa 1 hari je.
Cepat sembuh ye sayang! 

| hadiah Harris untuk ayah|

Tuesday, July 2, 2013


|Are u ready?|

Tuesday, June 25, 2013

Ceh..
tajuk macam nak announce pregnant je...or get bonus letter...or else

ni sebenarnya nak ingatkan diri ini yang tak reti-reti bukak buku...
sumanyer suka last minutes...

1 paper dah lepas which is BEL "Report Writing". Alhamdulillah lepas dah....
Sumanyer pun last minutes. Nasib baik presentation dan report lecturer terima....

Minggu ni nak siapkan assignment mana yang patut disiapkan....
STRESS giler...

Nak ready baca buku lagi nak jawab soalan exam...
Tengok kekawan yang pandai-pandai belaka ni buatkan hati seriau satu macam....

Ye lah dah ke 3 series... Otak ni kena servis baguih punya...besi karat kan....hahahahah
Time tido dah set alarm bangun awal pun tak sedar-sedar diri.... Tido mati....
Kalo terus tido kan yassin bacaannya....

MALAS sangat....
nak tulis blog pun malas....


Please wake up lah Nida...buat terbaek!!
Doa dan usaha...in sya ALLAH boleh (so klise.....)

|sorry|

Sunday, June 23, 2013

Dear B,
I mintak maaf sbb selalu tak jumpa u..
Xjumpa u utk luahkan perasaan...sbb i rasa terlalu stress sgt utk i luahkan sesuatu...lg2 yg aura negatif kan? U mesti lah nk dgr ceciter best2 pulak kan...i rasa x fair la asyik u jd tempat lepas i kn...
Tgk la...start besok ke...lusa ke...i start berhangin or ok jer...i will start jumpa u balik... ;-)

Miss u B....

Mode: sangat gediks!! Dah sambung wt kerja...

|Genting Lagi??|

Tuesday, June 18, 2013


Ada satu hari tu, kitorang suddenly nak pergi naik Genting.
Tapi just three of us.
Adik tak ikut. 
Dia nak ikut nenek.

Kitorang stay kat Awana as usual.
Pepagi tu naik ikut cable car.


 Anak bujang I dah pamdai amik gambar.
Sweet!!






Turun dari Genting, teringin nak makan kat Cozy's
Yum...yum




|1st Community Service in 2013|

1 June 2013 aritu, my team for subjek MGT adakan satu Community Services + Seminar.
Bertempat kat Kg. Orang Asli Serendah.

Kitorang buat plan, which took about 3 months untuk arrange what ever needed.

Before buat decision, our team leader buat presentation pasal orang asli, selain beberapa event lain yang perlukan sokongan ahli yang lain.

Lepas tu, group leader pulak buat meeting. Bincang apa yang patut each group buat and contribute.

So far, suma plan berjalan dengan lancar.

Memang excited.
Pukul 7.00 pagi dah bertolak dari rumah.

Sampai sana pun still sejuk. Dan paling terkejut budak-budak kat sana pepagi lagi dah muncul.

Actually event pun mula lambat.
Sememangnya suma team pun dah berusaha tapi kita hanya merancang.

Yang penting kitorang dapat handle.
Suma tolong antara satu sama lain.


Banner CS kitorang.

Sebelum mula, leader briefing dulu.

 
 Ramai budak-budak dan parents.
Ada seminar sekali.

 En Zuraidy bagi talk.

Sementara parents dengar talk, kitorang bg contest kat bebudak.
Ni handle by Niza

Time makan.
Nasib baik ada alas (by Zura)
Kalo tak, duk atas rumput

My team (actually ada gak geng team lain yang 'sesat')
Hihihihi

With Nurul, Zek and Azhari
Yang baju merah tu 'penyeri'





My classmate a.k.a team for CS and Seminar

Memang best dengan diorang.

Hopefully, kalo ada CS akan datang, dapat geng yang macam ni gak.




















|workshop and cs report|

Thursday, June 13, 2013

In dilemma as i need to arrange workshop and in the same time need to prepare the CS report...adooiii...

Headache....

|Ke MO lagi|

Thursday, May 23, 2013

 This two little boys dah excited as their mother promised to bring them to hotel.
Si abang nak tido kat hotel yang ada lambang "KIPAS".

 Sampai kat hotel.
Habis licin semua buah-buah ni as Hadief memang suka buah.

 Pemandangan dari bilik kitorang.


 Malam we decided having our dinner kat KLCC.
Malam tu pulak air pancut yang colourful.
Maka, Umi dan Ayah jenuh mengajak pergi makan.


 Sempat ke sini.
Bukan bershopping.
Just take picture je.
(but someday we will shopping here kan bang? Tambah your collection ;-p)
Tu pun tengok lah memasing buat perangai.

 Most of the restaurant full house.
So we decided dinner kat Little Penang Kafe.
Tu pun kitorang yang terakhir.






 Next day,
breakfast kat Mosaic, MO.
Memang best.
Si Harris memang berulang makan.

Finally, sebelum check out kitorang bergambar dulu.
Si Hadief tak nak bergambar sebab dia nak duk lagi dalam Mosaic tu.
Makan pun tidak. Seronok tengok orang kat situ melayan dia agaknya.

|wordless wednesday v.8|

Tuesday, May 21, 2013

|makan mlm...kekonon hari ibu|

Sunday, May 12, 2013

Mr Z bwk mkn kat pizza hut je.
Memandangkan bini mithalinya nak spagetti (omputih konon).
Not much to celebrate sbb bininyer baru habis kelas dan tgh bulan (gaji tinggal ciput je)....
Sayang abang ketat2...

Lupa nak wish (even ada kawan i tu post something kat i yg mother's day tu haram...btw, nak bgtau my fren tu...hari2 i celebrate mother's day...

Selamat hari ibu buat mak..mak mertua dan mak2 seluruh dunia...

|live - ampang jaya|

Saturday, May 11, 2013

Alfatihah to my atuk teh..
Just received phone call from my uncle...
Skrg tgh baca yassin..

|50 RANGSANGAN MUDAH MENJADIKAN ANAK BIJAK|

Thursday, May 9, 2013


Pakar perkembangan bayi percaya bahawa tahun-tahun pertama kehidupan bayi merupakan tempoh utama pembelajaran berlaku. Anda tidak perlu muzik-muzik klasik, pita-pita belajar bahasa atau kad imbas untuk merangsang otak bayi atau kanak-kanak. Alat pembelajaran terbaik baginya ialah ANDA. Bercakap, menyanyi dan ketawa bersama-sama. .. jenis-jenis interaksi-interaksi harian begini adalah lebih penting. Namun, kadangkala memang sukar untuk memikirkan cara-cara baru untuk merangsang anak kecil anda (terutama sekali apabila anda tidak tidur malam meredakan tangisannya) . 50 aktiviti menarik (dan berdasarkan sains) yg disyorkan ini pasti membuahkan hasil.

1-BERTENTANG MATA

Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya. Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. Setiap kali dia merenung anda, dia sedang membina memorinya.

2-BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA

Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya, cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. Lama-kelamaan, dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi.

3-JIKA BOLEH, SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN

Lakukan selama mana yang anda boleh. Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah, kanak-kanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQnya. Tambahan pula, dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi, bercakap atau membelai rambutnya..

4-JELIRKAN LIDAH

Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah - ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia.

5-HASILKAN BUKU BINATANG

Sekali lagi anda melawat zoo, ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk dialbumkan. Kemudian, 'bacalah' buku itu bersama-sama sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan.

6-GELETEKLAH BAYI ANDA

Geletek keseluruhan tubuhnya. Ketawa, merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi. Permainan seperti 'cak cekur' dan 'labah-labah panjat perigi' dapat mengajar anak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku.

7-TUNJUKKAN PERBEZAAN

Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. Gambar-gambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada). Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dan pembacaan apabila dia besar kelak.

8-BERKONGSI PANDANGAN

Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. "Tengok anak kucing tu." atau "Besarkan pokok ni!" atau "Dengar tak bunyi bomba tu?" - untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata.

9-NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA

Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri ("mari kita tukar lampin, tukar lampin, tukar lampin....") . Mainkan lagu Beethoven atau Beatles... Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik, ada kaitan dengan pembelajaran matematik.

10-GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA

Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin.

11-SENTUH DAN RASA

Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza; sutera, kain tuala, kain kapas dan linen. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi, kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya.

12-PERGI MEMBELI-BELAH
Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi, lawatlah pasaraya. Wajah-wajah, bunyi-bunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi.

13-BERI KATA KUNCI

Jika anda berkata, "Mak nak buka lampu ni," sebelum menekan suis, anda sedang mengajar sebab dan akibat.

14-BERI KEJUTAN

Kadangkala, gembirakan bayi dengan meniup muka, tangan atau perutnya perlahan-lahan. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya.

15-SEDIAKAN BANYAK TISU

Jika bayi anda suka main tisu, biarkan sahaja. Dengan hanya beberapa sen, anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok. Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari.

16-BACA BUKU

Berulangkali. Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan. Ia dipercayai membantunya belajar bahasa.

17-MAIN CAK-CAK

Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali.

18-JANGAN LUPA REHAT

Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda - tanpa muzik, tanpa cahaya terang, tanpa mainan. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda.

19-MAIN DENGAN WARNA

Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. Kemudian, suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya.

20-BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA

Apabila anak sudah boleh makan, hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza - termasuklah kacang pea dimasak, bijirin, pasta atau cebisan daging dikisar. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya.

21-ANGKATKAN SAHAJA

Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi, angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. Dia sebenarnya sedang belajar dan menguji hukum graviti. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis, letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri.

22-BIAR DIA MEMBEBEL

Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat.

23-LATIHAN MENEKA

Gunakan beberapa cawan plastic dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya.

24-BINA LALUAN HALANGAN

Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa, bantal, kotak atau permainan di atas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayi

bgaimana hendak merangkak di bawah, di atas atau di sekeliling halangan tersebut.

25-IKUT RENTAKNYA

Semakin anak anda membesar, dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh, merangkak secara terbalik atau ketawa.

26-BUAT MUKA LAWAK

Kembungkan pipi dan suruh anak sentuh hidung anda. Bila dia sentuh sahaja, poof! Tiupkan ke mukanya. Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka.

27-RASA SEKELILING ANDA

Berjalan-jalanlah di sekitar rumah dengan mendukung bayi. Letakkan tangannya pada tingkap, kain, daun dan objek-objek selamat yang lain sambil me'label' barangan tersebut.

28-CERITAKAN KISAH DONGENG

Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok.

29-BAYANGAN WAJAH

Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain, tetapi dia akan menyukainya bila bayi "yang lagi satu" senyum dan melambai padanya.

30-(KADANGKALA) BIARKAN DIA JADI BOS

Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan, contohnya. Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira - dan boleh berlatih menghafal nama warna.

31-GOYANGKAN BADAN

Ajar anak untuk menari twist dan menjerit, mengepak seperti ayam atau berpusing seperti ballerina.

32-JADILAH TAMAN PERMAINAN

Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda. Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya.

33-KIRA SEMUANYA

Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan. Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda. Atau jari jemari tangan dan kakinya. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda.

34-GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA

Tunjukkan segala gambar dengan terperinci, dan tanya anak anda segala jenis soalan daripada soalan abstrak ("adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya?") sehinggalah ke soalan konkrit ("Pernah tak adik nampak kucing putih?")

35-TUTUP TV

Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan dengan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV, walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya.

36-TUKAR PEMANDANGAN

Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yan lain. Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan.

3 7-MAIN PERMAINAN MEMORI WAJAH KELUARGA

Ambil gambar wajah-wajah ahli keluarga yang penting dalam kehidupan bayi anda, buat dua salinan bagi setiap satu gambar - dan anda sudahpun ada satu set kad suai padan. Susunkan ia menghadap ke atas di atas lantai, dan bantu anak anda mencari dua kad yang serupa. Semakin bayi anda membesar, anda boleh mengubah cara bermain dengan menyusunnya menghadap ke bawah (menelangkupkannya) .

38-RAKAM VIDEO UNTUKNYA

Tonton video bayi anda mandi buat kali pertama, belajar merangkak, main dengan nenek dan datuk bersama-sama dengannya. Ceritakan kisah video itu untuk mengasah kemahiran berbahas dan memorinya.

39-MAIN HUJAN

Lompat ke dalam lopak air yang besar. Duduk di atas rumput basah bersamanya. Walaupun kotor, ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering.

40-MENANGKAP SERANGGA

Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird, cengkerik, rama-rama) di dalam majalah atau buku, kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya.

41-BERGURAU- SENDA

Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakan "Ini Ibu." Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan 'gurauan' anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya.

42-MAIN DENGAN PAKAIAN


Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. Cari kembali topi-topi, skarf atau sarung tangan lama. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda.

43-AJAR TENTANG ISIPADU

Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz, dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. Kadangkala, dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil.

44-HASILKAN ALBUM KELUARGA

Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat, selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda.. Sewaktu neneknya menelefon, tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon.

45-SURUH ANAK MEMBUAT KERJA

Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain.

46-PERGI KE PERPUSTAKAAN

Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka. Selain itu, barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan.

47-CONTOHI CARA SESAME STREET

Khaskan satu minggu untuk satu abjad.. Contohnya, baca buku yang bermula dari A, makan makanan A, potong snek mengikut bentuk A, dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur.

48-MAIN BERULANG-ULANG

Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu.

49-MAIN "TIRU-MENIRU"

Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. Berhenti sekali-sekala untuk bermain permainan lain.

50-BERCAKAP TENTANG PERASAAN

Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. Apa yang membuatnya marah atau bangga? Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi. Aktiviti ini harus dikekalkan sehinggalah dia masuk Universiti nanti.

 
 Saya dapat email ini drpd seorg kawan dan ingin berkongsi dgn semua. Saya teruja nak cuba tip #39… tapi kena tunggu anak-anak ni besar sikitlah. Kalau nak cuba sekarang, takut pulak orang kata "buang tebiat ke ape ke, dok bagi anak main hujan!". Teringat masa kecik-kecik dulu main hujan dengan adik-adik kat rumah lama… Hemmm… heaven!


Selamat mencuba!

|Rasaku selepas Pilihanraya|

Sunday, May 5, 2013

Terimalah seadanya.

Kita sendiri dah maklum.
Solat dan berdoa.
Hanya tawakal pada ketentuanNya.
Redha pada ketetapanNya.

Teruskan kehidupan.
Tetapkan iman.
Teguhkan perpaduan.

Orang lain gembira tengok persengketaan kita.
Sedangkan realiti kita akan kuat lagi daripada mereka.
Mereka takut bila kita bersatu.

Seharusnya begitu.
Semuanya untuk anak-anak dan masa depan kita.
Jadikan agama pegangan.
Sepatutnya bersatu walaupun berlainan pemikiran politik.

Sudah-sudah menunding jari.
Yang pasti ada hikmahnya.

Insyallah. Dengan keberkatan daripadaNya.
Apa yang berlaku, tentunya ada sesuatu.

::Topik lepas 6 tahun kahwin::

Thursday, May 2, 2013

Masa dalam kereta
otw balik dari Johor.
Ikut PLUS Highway.

Me: Sapa yg duduk kat Machap ni ek? I thought I do have friend yang duk sini lah bang.
Mr Z: Really? Sapa?
Me: Hem... tak sure...jap. tengah teran my brain pikir sapa.

Lepas10 minit.

Me: Oooh. I remember. (sambil tersengih-sengih). My ex-bf lah bang. Before coupled with yang dari pantai timur tu.
Mr Z: Teringat ke?
Me: Tak delah teringat. Buat ape nak ingat pun. He leave me first.
Mr Z: Oooh...he dump you. Frust menonggeng tak?
Me: No lah. Actually, better kot. If not, I dah kahwin with "mat rempit" hihihihi
Mr Z: Dier ada tak cakap, kiter kawan je lah. 
Me: Ada. But no point. Lepas dah clash. Ada pulak hati cakap macam tu. Rasa kelakar. Dah bercinta (lebih kurang setahun) then baru cakap, kiter ni tak sesuai bercouple. Kiter kawan je lah. Macam tu baik tak payah bercinta kan?
Mr Z: Yup. Abang pun tak boleh terima orang cakap macam tu. Tapi sekarang macam mana? Nak accept dier sebagai kawan?
Me: Entahlah bang. Tengoklah keadaan. Abang macam mana?
Mr Z: Entah lah. Sampai sekarang pun kwn-kwn abg yg berkwn dgn my ex pun mcm menyebelahi dier. Seperti abang yg salah. Takpe lah.
Me: Sayang faham. Tapi sayang tak faham why dier pos semua tu, sampai buat mak abang nangis.
Dier tak rasa bersalah ke? Even my-ex tu, makcik dier called me dan mintak maaf.
Mr Z: Entah lah.
Me: Takpelah. Abang dapat kahwin dengan sayang kan?
Wink wink.
I love you lah abang.
Mr Z: Yup.

Kitorang gelak-gelak.
Dan topik tu berlalu macam tu sahaja.

Cuba kalau dibincangkan lepas kahwin 6 tahun yang lepas. I merajuk. Dia pun merajuk.
Sekarang ni we all gelak-gelakkan masa lampau kitorang.

|my birthday|

Monday, April 22, 2013

Actually my birthday dah passed.tp br dicelebrate...;-)
Dapat tupperware one touch...
Thanks guy!!

|makan kat tarbush restaurant|

Friday, April 19, 2013

Assalamualaikum...
Ni baru je lps hadiri bengkel...
Nanti ceciter...

Lunch kt sini...
Cikgu belanja
thank you cikgu...

|Wordless wednesday|

Tuesday, April 16, 2013

|Dari Jepun|

Monday, April 15, 2013

Masuk office je dah ada atas meja. Dari bos kecik :-P

Tq...

|First Entri di bulan March|

Thursday, March 28, 2013

Agak lama tak buat entri kat blog ni.

Actually mmg ada byk nak story.

Later lah ek.

Tak pun malam karang saya buat satu entri.

Buat tatapan semua (ada ke yang baca blog ah kak ni)

In Sya Allah.

|Iklan jap|

Friday, March 15, 2013


Saya adalah Tupperware consultant ;-p

Nak beli, nak jadi ahli?
Boleh hubungi saya
0172066286

http://tupperwarewithlove.blogspot.com

|Me & My Other Half|

Tuesday, March 12, 2013


|Bercuti di Port Dickson, 2013 Part 2|

Friday, March 1, 2013

 Pepagi si Harris dah bangun.
Kekonon nak mandi pool.

En. Z ajak ke pantai.
Berjogging.
Memang best.

Sihat dan kurus. ;-p


 Ada pulak buaian kat sini.
Apa-apa hal, posing dulu.

 Lepas tu baru sarapan.

Lepas sarapan,
abah ajak pergi jet ski.
Rasanya Icham, Hakim, Effa dan abah je yang pergi.
Kitorang tak.
Jadi "jaga" kat pool.

 Petang tu, mak ajak ke pantai.
So, me drive lah ke pantai.

First time bebudak ni main pasir.


 Yang paling demanding.
Nampak pulak pelampung.
Terus merengek nak pelampung.

Tapi lepas dapat pelampung, terus sambung main pasir.

Yang beria main air laut, si abang.
Macam-macam aksi "baywatch".
Dari sini sampai ke sana mandinya.

En.Z jadi Life Guard.

Ingat kan bebudak ni first time main pasir.

*
*
*
*
*
*
*
*

 Apa-apa hal pun.
I LOVE U.
Hehehehe.


Part 3 (Akhir) akan menyusul.
 

Copyright © FromHtoZ 2012 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.