Thursday, June 4, 2009

::Asam Pedas Ikan Pari::


(Sumber gambar: ntah)

Semalam Umi masak Asam Pedas Ikan Pari. Ni kira first time masak guna cili merah dgn ikan pari. Seingat Umi last masak masa kat umah sewa Sek.24. Tu pun pakai ramuan segera cap Ibrahim.

Ayah yg request sbb Umi yg tanya. Kang Umi masak lain takut dia tak berkenan. Tapi buat masa ni dia xder lah komplen masakan Umi xpenuhi citarasa dia.

Gambar still xder, cuma amik kat internet. Asam pedas Umi nampak merah lagi sebenarnya, x seperti gambar yg tertera.


Korang nak cuba?. Hah, ni Umi bagi resepinya sekali. Lepas masak je terus Umi suh adik2 Umi Icham dgn Anul rasa. Diorang ni kuat komplen. So, komplen diorang ”OKLAH”. Baru tau Icham ni suka makan ikan pari. Ingatkan lepas masak, Umi tapaukan lauk utk diorang makan kat umah Mak Umi. Tap disebabkan ada Transformers kat HBO. Diorang tido dan makan kat umah Umi.

Ingatkan nak celur pucuk ubi utk MyH, cicah dgn sambal power semalam. Tapi xsempat sbb Harris dah merengek nak tido.

Nah, kalo nak cuba resepi ni. Dipersilakanlah. Umi masak based on resepi Kak Rozzan.

Asam Pedas Lada Hidup (Utk 4-5 Orang)

Bahan-bahan:

1 bhgn Ikan pari. (Umi suh org pasar tu potong sekali) dan dibersihkan

15 batang cili merah*

15 batang cili padi kampung (Ikut nak pedas ke tak)*

2 biji bawang besar*

3 ulas bawang putih*

½ inci lengkuas*

½ inci kunyit hidup*

1 sudu teh lada hitam*

Sedikit belacan*

(*Kisar semua bahan di atas sehingga halus)

5-8 batang sayur bendi (yg kecil)

1 batang terung (dipotong sederhana)

Sedikit daun kesum

½ biji bawang besar dihiris

2 batang serai (dititik)

1-3 mangkuk air

Seuckup perahan air asam

Garam

Secubit serbuk perasa or 1/2 sudu teh gula (optional, tp Umi xpakai pun)

Minyak utk menumis


Cara-cara:

Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang yg telah dihiris sehingga layu. Masukkan bahan kisar bersama serai dan daun kesum, kacau sehingga garing.

Masukkan ikan bersama air, kacau dan biarkan seketika. Kemudian masukkan bendi, terung, air asam, garam dan perasa/gula. Kacaukan. Rasanya disesuaikan selera korang.

Biarkan mendidih dan ikan masak. Boleh dihidangkan dgn nasi panas.

P/S: Kalo malas nak blend suma tu, cari je cili kisar. Pun sedap gak. Ikan pun, selalunya Mak Umi pakai ikan tenggiri or ikan kembong.


No comments:

::Asam Pedas Ikan Pari::

Thursday, June 4, 2009


(Sumber gambar: ntah)

Semalam Umi masak Asam Pedas Ikan Pari. Ni kira first time masak guna cili merah dgn ikan pari. Seingat Umi last masak masa kat umah sewa Sek.24. Tu pun pakai ramuan segera cap Ibrahim.

Ayah yg request sbb Umi yg tanya. Kang Umi masak lain takut dia tak berkenan. Tapi buat masa ni dia xder lah komplen masakan Umi xpenuhi citarasa dia.

Gambar still xder, cuma amik kat internet. Asam pedas Umi nampak merah lagi sebenarnya, x seperti gambar yg tertera.


Korang nak cuba?. Hah, ni Umi bagi resepinya sekali. Lepas masak je terus Umi suh adik2 Umi Icham dgn Anul rasa. Diorang ni kuat komplen. So, komplen diorang ”OKLAH”. Baru tau Icham ni suka makan ikan pari. Ingatkan lepas masak, Umi tapaukan lauk utk diorang makan kat umah Mak Umi. Tap disebabkan ada Transformers kat HBO. Diorang tido dan makan kat umah Umi.

Ingatkan nak celur pucuk ubi utk MyH, cicah dgn sambal power semalam. Tapi xsempat sbb Harris dah merengek nak tido.

Nah, kalo nak cuba resepi ni. Dipersilakanlah. Umi masak based on resepi Kak Rozzan.

Asam Pedas Lada Hidup (Utk 4-5 Orang)

Bahan-bahan:

1 bhgn Ikan pari. (Umi suh org pasar tu potong sekali) dan dibersihkan

15 batang cili merah*

15 batang cili padi kampung (Ikut nak pedas ke tak)*

2 biji bawang besar*

3 ulas bawang putih*

½ inci lengkuas*

½ inci kunyit hidup*

1 sudu teh lada hitam*

Sedikit belacan*

(*Kisar semua bahan di atas sehingga halus)

5-8 batang sayur bendi (yg kecil)

1 batang terung (dipotong sederhana)

Sedikit daun kesum

½ biji bawang besar dihiris

2 batang serai (dititik)

1-3 mangkuk air

Seuckup perahan air asam

Garam

Secubit serbuk perasa or 1/2 sudu teh gula (optional, tp Umi xpakai pun)

Minyak utk menumis


Cara-cara:

Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang yg telah dihiris sehingga layu. Masukkan bahan kisar bersama serai dan daun kesum, kacau sehingga garing.

Masukkan ikan bersama air, kacau dan biarkan seketika. Kemudian masukkan bendi, terung, air asam, garam dan perasa/gula. Kacaukan. Rasanya disesuaikan selera korang.

Biarkan mendidih dan ikan masak. Boleh dihidangkan dgn nasi panas.

P/S: Kalo malas nak blend suma tu, cari je cili kisar. Pun sedap gak. Ikan pun, selalunya Mak Umi pakai ikan tenggiri or ikan kembong.


0 comments:

 

Copyright © FromHtoZ 2012 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.