Tuesday, February 16, 2010

::Supreme Cream Cheese Pie::


Resepi pertama lepas pindah rumah selain masak air dan nasi putih.
Dapat resepi dari Amy.

Sedap dan begitu yummy!
Sesiapa di luar sana meminati cheese?

Boleh cuba. Kemudian komen ya!

Bahan-bahan:
240 grams marie/digestive biscuits
125 grams butter
250grams philadelphia cream cheese
1 tin mixed fruits (medium) - asingkan buah dan jusnya
1 tablespoon gelatin (halal)
90 grams sugar
1 tablespoon vanilla essence
1 packet crystal jelly (approx. 110 gm)
1 tin nestle reduces cream (optional)

Cara-cara:
1st layer - Biskut dihancurkan. Butter dicairkan.
Campur kedua-dua bahan. Press it firmly down in a tray and leave it in the refrigerator for 10 minutes.

2nd layer
1 tablespoon gelatin dicampur dengan 2 tablespoon o fhot water till dissolved then leave it to cool.
Campurkan cheese, jus buah, gelatin, gula dan essen vanilla ke dalam blender and blend till it becomes a smooth mixture.
Poor mixture over the 1st layer and refrigerate till firm

3rd layer
110 gm crytal jelly di campurkan dengan 1 cawan air panas kemudian add 1 cawan air sejuk.
Susun buah ke atas dan tuangkan aduan jelly ke atasnya dan sejukkan semula.

4th layer - tuangkan 1 tin nestle reduced cream ke atasnya dan boleh dihidangkan.
Yang part ni, saya tak letak. Ikut selera masing-masing.







9 comments:

Yazid Husain said...

boleh amik resepi ini bagi dekat Cat

Nidza said...

yazid,
boleh..boleh..

tunbegia said...

sungguh sedap creme cheese pie,

salamm,

Nazirah said...

emm sdpnyeee rupe dye..
nk try la...

Nidza said...

nazirah,

mmg patut try. tp cuba cari jelly warna merah...rasanya presentationnya amat cantik...

rosnanie said...

salam nidza
tgk rupa pn dh selera, rasa mesti sedap kan? Minta resipi ye, nak try buat, tks

Zampeada said...

aisehmen warna memikat hati... meleleh air liur aku nengoknyer.

Nidza said...

kak ros,
ikut jer resepi di atas...
memang senang

zampeada,
tu baru tgk...blum makan lagi..
en onjoi makan tak sedar mak mertua kat belakang...huhuhu

Zampeada said...

dah kawin wife buat. yg tak kawin lagi kena lah buat sendiri... huwaaa... entah jadi entah tidak.

::Supreme Cream Cheese Pie::

Tuesday, February 16, 2010


Resepi pertama lepas pindah rumah selain masak air dan nasi putih.
Dapat resepi dari Amy.

Sedap dan begitu yummy!
Sesiapa di luar sana meminati cheese?

Boleh cuba. Kemudian komen ya!

Bahan-bahan:
240 grams marie/digestive biscuits
125 grams butter
250grams philadelphia cream cheese
1 tin mixed fruits (medium) - asingkan buah dan jusnya
1 tablespoon gelatin (halal)
90 grams sugar
1 tablespoon vanilla essence
1 packet crystal jelly (approx. 110 gm)
1 tin nestle reduces cream (optional)

Cara-cara:
1st layer - Biskut dihancurkan. Butter dicairkan.
Campur kedua-dua bahan. Press it firmly down in a tray and leave it in the refrigerator for 10 minutes.

2nd layer
1 tablespoon gelatin dicampur dengan 2 tablespoon o fhot water till dissolved then leave it to cool.
Campurkan cheese, jus buah, gelatin, gula dan essen vanilla ke dalam blender and blend till it becomes a smooth mixture.
Poor mixture over the 1st layer and refrigerate till firm

3rd layer
110 gm crytal jelly di campurkan dengan 1 cawan air panas kemudian add 1 cawan air sejuk.
Susun buah ke atas dan tuangkan aduan jelly ke atasnya dan sejukkan semula.

4th layer - tuangkan 1 tin nestle reduced cream ke atasnya dan boleh dihidangkan.
Yang part ni, saya tak letak. Ikut selera masing-masing.







9 comments:

Yazid Husain said...

boleh amik resepi ini bagi dekat Cat

Nidza said...

yazid,
boleh..boleh..

tunbegia said...

sungguh sedap creme cheese pie,

salamm,

Nazirah said...

emm sdpnyeee rupe dye..
nk try la...

Nidza said...

nazirah,

mmg patut try. tp cuba cari jelly warna merah...rasanya presentationnya amat cantik...

rosnanie said...

salam nidza
tgk rupa pn dh selera, rasa mesti sedap kan? Minta resipi ye, nak try buat, tks

Zampeada said...

aisehmen warna memikat hati... meleleh air liur aku nengoknyer.

Nidza said...

kak ros,
ikut jer resepi di atas...
memang senang

zampeada,
tu baru tgk...blum makan lagi..
en onjoi makan tak sedar mak mertua kat belakang...huhuhu

Zampeada said...

dah kawin wife buat. yg tak kawin lagi kena lah buat sendiri... huwaaa... entah jadi entah tidak.

 

Copyright © FromHtoZ 2012 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.