Sedap dan begitu yummy!
Sesiapa di luar sana meminati cheese?
Boleh cuba. Kemudian komen ya!
Bahan-bahan:
240 grams marie/digestive biscuits
125 grams butter
250grams philadelphia cream cheese
1 tin mixed fruits (medium) - asingkan buah dan jusnya
1 tablespoon gelatin (halal)
90 grams sugar
1 tablespoon vanilla essence
1 packet crystal jelly (approx. 110 gm)
1 tin nestle reduces cream (optional)
Cara-cara:
1st layer - Biskut dihancurkan. Butter dicairkan.
Campur kedua-dua bahan. Press it firmly down in a tray and leave it in the refrigerator for 10 minutes.
2nd layer
1 tablespoon gelatin dicampur dengan 2 tablespoon o fhot water till dissolved then leave it to cool.
Campurkan cheese, jus buah, gelatin, gula dan essen vanilla ke dalam blender and blend till it becomes a smooth mixture.
Poor mixture over the 1st layer and refrigerate till firm
3rd layer
110 gm crytal jelly di campurkan dengan 1 cawan air panas kemudian add 1 cawan air sejuk.
Susun buah ke atas dan tuangkan aduan jelly ke atasnya dan sejukkan semula.
4th layer - tuangkan 1 tin nestle reduced cream ke atasnya dan boleh dihidangkan.
Yang part ni, saya tak letak. Ikut selera masing-masing.
Sesiapa di luar sana meminati cheese?
Boleh cuba. Kemudian komen ya!
Bahan-bahan:
240 grams marie/digestive biscuits
125 grams butter
250grams philadelphia cream cheese
1 tin mixed fruits (medium) - asingkan buah dan jusnya
1 tablespoon gelatin (halal)
90 grams sugar
1 tablespoon vanilla essence
1 packet crystal jelly (approx. 110 gm)
1 tin nestle reduces cream (optional)
Cara-cara:
1st layer - Biskut dihancurkan. Butter dicairkan.
Campur kedua-dua bahan. Press it firmly down in a tray and leave it in the refrigerator for 10 minutes.
2nd layer
1 tablespoon gelatin dicampur dengan 2 tablespoon o fhot water till dissolved then leave it to cool.
Campurkan cheese, jus buah, gelatin, gula dan essen vanilla ke dalam blender and blend till it becomes a smooth mixture.
Poor mixture over the 1st layer and refrigerate till firm
3rd layer
110 gm crytal jelly di campurkan dengan 1 cawan air panas kemudian add 1 cawan air sejuk.
Susun buah ke atas dan tuangkan aduan jelly ke atasnya dan sejukkan semula.
4th layer - tuangkan 1 tin nestle reduced cream ke atasnya dan boleh dihidangkan.
Yang part ni, saya tak letak. Ikut selera masing-masing.
9 comments:
boleh amik resepi ini bagi dekat Cat
yazid,
boleh..boleh..
sungguh sedap creme cheese pie,
salamm,
emm sdpnyeee rupe dye..
nk try la...
nazirah,
mmg patut try. tp cuba cari jelly warna merah...rasanya presentationnya amat cantik...
salam nidza
tgk rupa pn dh selera, rasa mesti sedap kan? Minta resipi ye, nak try buat, tks
aisehmen warna memikat hati... meleleh air liur aku nengoknyer.
kak ros,
ikut jer resepi di atas...
memang senang
zampeada,
tu baru tgk...blum makan lagi..
en onjoi makan tak sedar mak mertua kat belakang...huhuhu
dah kawin wife buat. yg tak kawin lagi kena lah buat sendiri... huwaaa... entah jadi entah tidak.
Post a Comment