Thursday, April 22, 2010

::Hujung Minggu::

Saya habiskan hujung minggu saya dengan....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Kelas Masakan
Masak apa?
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Kelas membuat kuih talam.

Gambar: Ihsan keropok.com

Ni dia Chef Asma.

Ni rakan-rakan satu office dengan saya.
Dari kiri: Kak Ros dari (Postgraduate Research & Studies Dept), Bazlin (Research Lab) dan Hazrina yang satu department dengan saya (Chancellery)

Yang kiri ni makcik saya. Yang kanan ni makcik yang sanggup datang dari Kedah semata-mata nak belajar dengan Chef Asma ni.

Hah. Ni baru saya.

Nak jadikan cerita. Sekarang ni saya suka sangat kelas masakan.
Mulanya ingat membuat kuih talam ni menyusahkan.
Tapi sebenarnya senang sangat kalau ikut betul-betul panduannya.

Kami dah plan nak pergi kelas ni masa bulan March. Tapi ada komitmen yang besar masa tu. Jadi terpaksalah tunda hinggalah ke hari itu.
Pagi-pagi lagi saya dan makcik ke Bukit Jalil untuk mengambil Rina. Lepas tu ke rumah Kak Ros untuk bersarapan pagi.
Lepas sarapan pagi, kami bertolak dengan 2 buah kereta. Suami Kak Ros lead the way sebab masing-masing tak tahu nak ke rumah Chef Asma ni.
Sampai je. Berkenalan dengan peserta yang lain, kelas dimulakan.

Chef Asma ni macam tahu je saya amat gemar talam keladi.
Jadi, kumpulan saya (geng dengan Bazlin) dapat assignment membuat talam keladi.

Layer pertama. Sarat dengan keladinya.

Layer kedua.

Ni semua hasil peserta kelas masakan.
Sebenarnya setipa kumpulan membuat banyak assignment.
Tapi sebab sibuk sangat sampai lupa nak tangkap gambar hasil kerja kumpulan.
Dapat pun lepas kelas, masa Chef Asma menunjukkan cara menghidang.

Ni dia kuih-kuih talam yang disediakan oleh para peserta.
Say suka makan talam kacang merah. (yang lapisan atas warna pink tu)

Tengok hasil kerja kumpulan saya. (Tengah: Talam Keladi, kanan: Talam suji)
OK Bazlin, lepas ni kita boleh jadi rakan kongsi dan buka bisnes.

Sesi bergambar.


Notakaki: Masa kelas, sempat MMS Mr Z, dia balas suruh simpan untuk dia rasa.

2 comments:

nenek™ said...

sedapnyer...nak ckt

Nidza said...

NeneK:memang sedap.tgk tangan sapa.(kes angkat bakul) huhuhuhuh

::Hujung Minggu::

Thursday, April 22, 2010

Saya habiskan hujung minggu saya dengan....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Kelas Masakan
Masak apa?
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Kelas membuat kuih talam.

Gambar: Ihsan keropok.com

Ni dia Chef Asma.

Ni rakan-rakan satu office dengan saya.
Dari kiri: Kak Ros dari (Postgraduate Research & Studies Dept), Bazlin (Research Lab) dan Hazrina yang satu department dengan saya (Chancellery)

Yang kiri ni makcik saya. Yang kanan ni makcik yang sanggup datang dari Kedah semata-mata nak belajar dengan Chef Asma ni.

Hah. Ni baru saya.

Nak jadikan cerita. Sekarang ni saya suka sangat kelas masakan.
Mulanya ingat membuat kuih talam ni menyusahkan.
Tapi sebenarnya senang sangat kalau ikut betul-betul panduannya.

Kami dah plan nak pergi kelas ni masa bulan March. Tapi ada komitmen yang besar masa tu. Jadi terpaksalah tunda hinggalah ke hari itu.
Pagi-pagi lagi saya dan makcik ke Bukit Jalil untuk mengambil Rina. Lepas tu ke rumah Kak Ros untuk bersarapan pagi.
Lepas sarapan pagi, kami bertolak dengan 2 buah kereta. Suami Kak Ros lead the way sebab masing-masing tak tahu nak ke rumah Chef Asma ni.
Sampai je. Berkenalan dengan peserta yang lain, kelas dimulakan.

Chef Asma ni macam tahu je saya amat gemar talam keladi.
Jadi, kumpulan saya (geng dengan Bazlin) dapat assignment membuat talam keladi.

Layer pertama. Sarat dengan keladinya.

Layer kedua.

Ni semua hasil peserta kelas masakan.
Sebenarnya setipa kumpulan membuat banyak assignment.
Tapi sebab sibuk sangat sampai lupa nak tangkap gambar hasil kerja kumpulan.
Dapat pun lepas kelas, masa Chef Asma menunjukkan cara menghidang.

Ni dia kuih-kuih talam yang disediakan oleh para peserta.
Say suka makan talam kacang merah. (yang lapisan atas warna pink tu)

Tengok hasil kerja kumpulan saya. (Tengah: Talam Keladi, kanan: Talam suji)
OK Bazlin, lepas ni kita boleh jadi rakan kongsi dan buka bisnes.

Sesi bergambar.


Notakaki: Masa kelas, sempat MMS Mr Z, dia balas suruh simpan untuk dia rasa.

2 comments:

nenek™ said...

sedapnyer...nak ckt

Nidza said...

NeneK:memang sedap.tgk tangan sapa.(kes angkat bakul) huhuhuhuh

 

Copyright © FromHtoZ 2012 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.